19.1 C
Suceava
joi, iulie 25, 2024
AcasăNaționalRomânia a extras din Afganistan toți cetățenii români care au dorit să...

România a extras din Afganistan toți cetățenii români care au dorit să vină acasă

 

 

  • Ultimul cetățean român care solicitase repatrierea din Afganistan a fost evacuat în siguranță din Kabul, duminică, el ajungând la Islamabad, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Acesta are dublă cetăţenie, română și moldoveană, și a fost evacuat cu ajutorul partenerilor internaționali.
  • Românul care lucra pentru un program ONU, a fost evacuat şi ajutat să ajungă în siguranţă în Aeroportul internaţional din Kabul cu sprijinul partenerilor internaţionali, în pofida condiţiilor extrem de dificile din teren. Ulterior, acesta a fost preluat pe un zbor până la Islamabad, asigurat de parteneri internaţionali.
  • „La acest moment, toţi cetăţeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităţilor române se află în siguranţă în afara teritoriului afgan. Celula de criză interinstituţională, prin intermediul Ambasadei României de la Islamabad, se află în contact permanent cu restul cetăţenilor români aflaţi în Afganistan, care nu au solicitat până la acest moment sprijin pentru evacuare”, precizează MAE.
  • Celula de criză interinstituţională continuă demersurile pentru a oferi sprijin pentru evacuare cetăţenilor afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, precum şi jurnalişti afgani, care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România.
  • Sâmbătă, 15 cetăţeni români din cei 16 evacuaţi din Kabul cu aeronava C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române au ajuns în ţară. Ei se alătură altor peste 30 de români evacuaţi în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României.
  • În total, din Afganistan au fost evacuate peste 28.000 de persoane.
  • Miercuri, 25 august, va avea loc o ședință CSAT pentru a discuta despre situația din Afganistan.

CELE MAI POPULARE