9.5 C
Suceava
vineri, februarie 23, 2024
AcasăNaționalRomânia a intrat pe lista scurtă a țărilor partenere SUA care pot...

România a intrat pe lista scurtă a țărilor partenere SUA care pot face achiziții militare fără avans

 

  • România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul „Dependable Undertaking”. Acest lucru înseamnă că nu mai este nevoie de avans în derularea programelor „Guvern la Guvern” (G2G) de tip Letters of Offer and Acceptance (LOA), fiind posibilă prin programarea trimestrială a plăților pe întreaga perioadă de derulare a acestora.
  • Anunțul a fost făcut în contextul întâlnirii dintre ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și Heidi Grant, directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității din SUA.
  • Înscrierea României în rândul țărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA reprezintă o recunoaștere a seriozității cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României. Prin acest document, România intră pe lista scurtă a celor mai de încredere parteneri ai Statelor Unite.
  • „Eșalonarea plăților pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus pe linia dotării cu echipamente performante și, implicit, va crește gradul de securitate al României”, a afirmat ministrul Ciucă.
  • România este una dintre țările membre NATO care respectă angajamentul luat de toate țările la summit-ul NATO din Țara Galilor, în 2014, acela de a bugeta anual minim 2% din PIB pentru Apărare.
  • Din acești 2%, minim 20% merg către echipamente majore și pentru respectarea calendarelor de implementare a programelor esențiale de înzestrare.

CELE MAI POPULARE