9.5 C
Suceava
vineri, februarie 23, 2024
AcasăRoVaccinare: Ce trebuie să știm despre miocardită și pericardită?

RoVaccinare: Ce trebuie să știm despre miocardită și pericardită?

Miocardita și pericardita sunt boli inflamatorii ale inimii care pot apărea cel mai frecvent în urma infecțiilor sau a bolilor autoimune.
Simptome – pot varia și includ adesea:
• senzația de respirație dificilă (dispnee);
• bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații);
• durere în piept.
ℹ️ La ultima întâlnire, Comitetul de siguranță (PRAC) al EMA (Agenției Europene a Medicamentului) a concluzionat că miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după vaccinarea cu vaccinurile COVID-19 Comirnaty (anterior BioNTech / Pfizer COVID-19 vaccine) și Spikevax (anterior COVID-19 Vaccine Moderna).
↘️ Frecvența în populația generală În funcție de sursa datelor, incidența estimată pentru miocardită și pericardită în populația generală (nevaccinată) din UE/SEE înainte de pandemia COVID-19 variază intre 1 și 10 cazuri la 100.000 de persoane pe an.
☑️ Evaluările la nivel european ale Comitetul de Siguranță (PRAC) au luat în considerare toate cazurile documentate și raportate la nivelul UE, disponibile până în prezent.
Analiza PRAC a inclus:
☑️ 145 de cazuri de miocardită raportate în Spațiul Economic European (SEE) în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu Comirnaty și 19 cazuri în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu Spikevax;
☑️ 138 de cazuri de pericardită raportate în urma utilizării Comirnaty și 19 cazuri în urma utilizării Spikevax;
✅ La 31 mai 2021, aproximativ 177 milioane de doze de Comirnaty și 20 de milioane de doze de Spikevax au fost administrate în Spațiul Economic European.
🆕 În plus, PRAC a analizat și cazurile raportate la nivel mondial.
Frecvența foarte scăzută a cazurilor de miocardita si pericardită raportate și/sau
investigate la nivelul statelor membre UE, face dificilă, pentru moment, stabilirea
incidenței acestor reacții adverse în rândul persoanelor vaccinate.
Concluziile specialiștilor
PRAC a concluzionat că majoritatea cazurilor au apărut în decurs de 14 zile de la vaccinare, mai des după administrarea celei de a doua doze, cu precădere la
bărbații tineri.
Cinci dintre cazurile înregistrate în Spațiul Economic European s-au soldat cu decesul persoanelor, care se aflau la o vârstă avansată sau care aveau în istoricul medical boli concomitente.
Datele disponibile sugerează că evoluția miocarditei și a pericarditei, după vaccinare, este similară cu evoluția cazurilor raportate în populația generală. În aceste situații, simptomele au fost remediate cu repaus sau tratament.
ℹ️ Reacțiile adverse pot fi raportate către Agenția Națională a Medicamentului și a
Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și online, prin accesarea link-ului https://covid19.anm.ro/ sau/și prin scanarea codurilor QR.

CELE MAI POPULARE