Premierul Ciucă spune că este prematur să vorbim despre posibile modificări fiscale până nu va exista un acord în coaliție. Premierul PNL a fost ferm în repetate rânduri: nu vom avea taxe noi introduse anul acesta și nu renunțăm la cota unică de impozitare. PNL este apărătorul mediului de afaceri. PNL vede economia și mediul de afaceri drept sursa vitală a întregii societăți, pe care trebuie să o încurajăm, să o stimulăm, să o protejăm cât mai mult.
Impozitarea capitalului nu doar a muncii ? Companiile mari și IMM-urile sunt cele care plătesc și salariile care includ acele taxe pe muncă (contribuțiile), plătesc TVA și tot felul de alte accize. Toți fac eforturi să păstreze angajați, să își mențină capitalul pentru investiții. Viziunea noastră este de a nu îi sancționa pe cei care produc, pe cei care oferă locuri de muncă, pe cei pe care ne bazăm să genereze creșterea economică. Mediul economic trebuie încurajat pentru că este și el lovit masiv de valurile de creșteri de prețuri. O suprataxă pentru anumite companii, ar fi o eroare, cu rezultate proaste pentru economie și în final și pentru stat. Nu o putem lua în calcul.
• Despre faptul că povara impozitelor a rămas pe românii cu venituri mici și medii: Toate taxele și contribuțiile sunt plătite proporțional. Fiecare contribuie în funcție de câți angajați are, deci ar fi corect să spunem că efortul marilor companii este unul ridicat pentru că au mulți salariați. În realitate, ajungi să plătești în funcție de mărimea companiei.
• Despre excepțiile de la impozitare: Avem niște domenii unde s-au făcut anumite excepții – dar acestea sunt lucruri care se vor decide în viitor. Faptul că avem niște categorii exceptate este rodul unor decizii pentru stimularea acelor domenii. Analiza nu trebuie să fie doar despre CÂT luăm bani de la acele domenii (exceptate) – ci dacă dorim să le susținem în continuare, pentru cât timp și să ne bazăm pe acele domenii cheie care să ne asigure un avantaj competitiv. Și e foarte important să discutăm, să consultăm și acele domenii vizate, să nu ne comportăm ca și cum am schimba regulile când dorim.
• Despre cota unică vs. impozitul progresiv: Cota unică a fost o decizie cheie ce a contribuit masiv la dezvoltarea economiei României în ultimii 15 ani și a fost o măsură liberală la care nu vom renunța. Cota unică a crescut conformarea, a atras investitori, a simplificat sistemul foarte mult, a încurajat antreprenoriatul.
• Despre impozitul pe proprietăți: Trebuie să calculăm de multe ori înainte de implementa o modificare a sistemului de taxare, e nevoie să facem simulări pentru a ne asigura că lovim categorii întregi de oameni. Să nu uităm că România este o țară de proprietari, în masă, în care aceste schimbări de taxe s-ar vor duce direct în portofelul oameni simpli – oameni cu pensie mică, oameni cu venituri obișnuite.