12.3 C
Suceava
luni, octombrie 14, 2024
AcasăSistemul de facturare electronică devine operațional, în septembrie, pentru relația dintre firme...

Sistemul de facturare electronică devine operațional, în septembrie, pentru relația dintre firme și instituții ale statului.

 

Sistemul de facturare electronică devine operațional, în septembrie, pentru relația dintre firme și instituții ale statului. Ulterior, platforma va fi folosită și în relația între companii

  • Platforma E-Facturare, pe care firmele pot încărca, stoca și descărca facturile electronice pe care le emit, va putea fi folosită din septembrie în relația cu instituțiile publice, în cadrul unui program pilot, urmând să fie extinsă apoi la toate companiile.
  • Măsura va fi implementată de Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare.
  • E-Facturare este prima etapă de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronică care urmează sa fie generalizată in relațiile dintre toți operatorii economici.
  • Implementarea sistemului obligatoriu de facturare electronică, atât între agenții economici și instituțiile publice, cât și în relațiile dintre agenții economici va însemna: eficiență și predictibilitate în cheltuirea banilor de către instituțiile publice și creșterea veniturilor colectate la bugetul național.
  • De asemenea, prin operaționalizarea sistemului de facturare electronică în domeniul achizițiilor publice, România se aliniază standardelor europene din domeniu.
  • În prezent, doar facturile purtătoare de TVA vor fi introduse în acest sistem, urmând ca, mai târziu absolut orice tip de factură, în momentul în care a fost emisă, să fie transmisă direct către serverele Ministerului Finanțelor. Acest sistem va fi valabil atât B2B (business to business) și B2C (business to consumer), cât și B2G (business to government).
  • Din noiembrie 2019 încoace, guvernele Orban și Cîțu au declanșat un amplu proces de simplificare și debirocratizare a administrației publice, prin deblocarea și accelerarea proceselor de digitalizare în relația cetățean-autorități publice:
  • La începutul lunii iulie, avem 90.000 de case de marcat electronice fiscale conectate la sistemul informatic al MF-ANAF. Până la sfârșitul anului, acest proiect va crește cu minim 10% colectarea TVA. Întregul demers de conectare vine în sprijinul contribuabililor prin automatizarea schimbului de date și eliminarea necesității depunerii anumitor declarații specifice, în fiecare lună.
  • Sistemul Național Electronic de Plată Online (SNEP) – GHIȘEUL.RO a ajuns la 918 instituții înrolate, care acceptă plăți pentru taxele și serviciile publice realizate 100% electronic.
  • Platforma prin care poți plăti electronic taxe și servicii publice a trecut de un milion de utilizatori. Totodată, a procesat în total aproape 1,8 milioane de tranzacții, în valoare de aproape 800 milioane lei.
  • Guvernul a lansat, săptămâna trecută, proiectul pilot de emitere a primelor cărți de identitate biometrice din România. Noua carte electronica de identitate ne va scuti de drumurile la ghișee pentru anumite operațiuni sau eliberarea unor documente, pe care le vom putea obține de acasă, online.

CELE MAI POPULARE