19.1 C
Suceava
joi, iulie 25, 2024
AcasăSituația economică din România. Ce spune Klaus Iohannis?

Situația economică din România. Ce spune Klaus Iohannis?

Guvernul PNL-PSD-UDMR condus de premierul Nicolae Ciucă a găsit soluții pentru contracararea efectelor nocive ale crizelor multiple suprapuse pe care le traversăm în această perioadă. PNL și Președintele Klaus Iohannis consideră că cel mai bun medicament pentru economie îl reprezintă investițiile. De aceea, bugetul pentru investiții stabilit de guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, de aproape 7% din PIB, este cel mai mare din ultimii 30 de ani- 88 miliarde de lei.  Președintele Iohannis a subliniat că în anii de dinaintea pandemiei, România a avut politici bazate pe consum și deficite bugetare. Pandemia și criza economică aferentă ne-au prins nepregătiți, cu cel mai mare deficit din Uniune în 2019, parcurs care a favorizat creșterea rapidă a datoriei publice.

Asemenea politici ne-au îndepărtat de obiective de țară strategice, precum aderarea la zona euro, iar în prezent fac și mai dificile ajustările necesare unei lupte eficiente împotriva inflației. Situația economică în care se află România este una globală, determinată de consecințele economice ale invaziei ruse în Ucraina.

Președintele Iohannis a subliniat că avem nevoie de politici responsabile și reforme care să modernizeze România. De aceea, investițiile trebuie să devină prioritatea zero. 60% din valoarea pachetului ”Sprijin pentru România” merge către investiții și sprijinirea mediului privat. Peste două treimi din măsurile prevăzute în acest pachet sunt active și produc deja efecte.

Implementarea PNRR este în grafic: marți au fost semnate proiectele pentru comunitățile locale, iar guvernul Ciucă a reușit într-o perioadă scurtă de timp să trimită la Bruxelles prima cerere de plată și lucrează deja la cea de-a doua, pentru ca la finalul anului să beneficiem de întreaga sumă, aproximativ 10 miliarde euro.

CELE MAI POPULARE