1.2 C
Suceava
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăUltimă orăSitul Roșia Montană poate fi adăugat pe lista siturilor protejate de UNESCO...

Situl Roșia Montană poate fi adăugat pe lista siturilor protejate de UNESCO chiar la 65 de ani de când România a devenit membră a instituției

Astăzi se împlinesc 65 de ani de când România se numără printre statele membre a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

„Pe Lista Patrimoniului Mondial se regăsesc în prezent locuri și monumente de pe teritoriul țării noastre, relevante din punct de vedere natural sau istoric. Accentul pus pe salvarea și conservarea acestora reprezintă una dintre asigurările noastre că vom lăsa viitorului o moștenire culturală valoroasă. La ceas aniversar, îmi doresc ca dosarul Roșia Montană să fie discutat, având în vedere că se află pe ordinea de zi pe ordinea de zi a Comitetului Patrimoniului Mondial, și să ne bucurăm de o veste bună.”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Lista Patrimoniului mondial a fost deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) ca sit natural și a fost continuată apoi cu înscrierea de situri culturale: Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mănăstirea Hurezi (1993), Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (1999), Centrul Istoric Sighișoara (1999), Biserici de lemn din Maramureș (1999). Un alt sit natural înscris este reprezentat de Păduri seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei.
Pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității se află Ritualul Călușului, Doina, Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, Colindatul de ceată bărbătească, Jocul Fecioresc, Mărțișorul, Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova.

CELE MAI POPULARE