10.8 C
Suceava
luni, octombrie 2, 2023
AcasăLocalSubprefectul Daniel Prorociuc a cerut în Colegiul Prefectural ca SGA să verifice...

Subprefectul Daniel Prorociuc a cerut în Colegiul Prefectural ca SGA să verifice digurile din județ și lucrările de apărare împotriva inundațiilor: Fac apel și la o bună colaborare interinstituțională între SGA Suceava și celelalte entități implicate în activitățile de prevenție a inundațiilor

Prefectul Iulian Cimpoeșu a convocat  în ședință, în data de 30 iulie Colegiul Prefectural Suceava. În cadrul acestei ședinței s-a discutat și despre comportarea lucrărilor hidrotehnice în urma manifestării fenomenelor meteo-hidrologice ce s-au abătut în ultimul timp asupra județului, lucrări aflate în administrarea SGA Suceava.

Director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Gabriel-Bogdan Piticari, a informat că în urma ploilor abundente din perioada iunie-iulie 2021, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava nu a înregistrat nici o avarie la lucrările hidrotehnice aflate în administrare. Este de menționat că în această perioadă debitele cursurilor de apă nu au atins cotele de inundare, respectiv pericol.

„Specialiștii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava au identificat zone ce prezintă pericol de inundații pentru care au întocmit 37 de Studii de Prefezabilitate și 11 Studii de Fezabilitate.

S.G.A Suceava realizează anual lucrări de terasamente prin Programul de Gospodărire a Apelor pentru recalibrarea și corectarea cursurilor de apă de pe raza de administrare. Pentru anul 2021 sunt prevăzute lucrări de decolmatare și recalibrare cu un volum de aproximativ 100 smc terasamente. Sunt executate lucrări de întreținere diguri, consolidări de mal cu anrocament și saci geocontaineri”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Gabriel-Bogdan Piticari a atras atenția asupra necesității lucrărilor de amenajare a bazinelor superioare ale cursurilor de apă prin lucrări de combatere a eroziunii solului și amenajarea de torenți în vederea reducerii transportului de aluviuni pe sectoarele mijlocii ale cursurilor de apă, totodată solicitând și sprijinul Direcției Silvice Suceava pentru amenajarea bazinelor hidrografice torențiale.

A fost dezbătută și problema PET-urilor și recipientelor de plastic. „Concluziile discuțiilor fiind necesitatea găsirii unor soluții motivante pentru colectarea lor, având în vedere că apele au devenit principalul colector”, a menționat Prefectura.

CELE MAI POPULARE