13 C
Suceava
miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNaționalUn virus letal care se răspândește foarte ușor afectează delfinii din Marea...

Un virus letal care se răspândește foarte ușor afectează delfinii din Marea Neagră

Un virus afectează un număr tot mai mare de viețuitoare marine. Potrivit experților, boala nu se răspândește la oameni.

Digi24 informează că mobilivirusul este un virus mortal care se răspândește rapid, mai ales primăvara, în timpul migrațiilor animalelor.

Biologii marini raportează că unii delfini morți aduși la țărm de valuri prezintă semne ale unui virus mortal care se poate răspândi cu ușurință la mamiferele marine.

„Generează o boală, o viroză care practic, pe lângă infecția respiratorie acută poate genera și encefalită, practic sunt pusee de febră de înalt grad, peste 80% din cazuri prezintă aceste pusee și în același timp acest virus lovește și în sistemul imunitar”, a declarat Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin.

Experții trebuie să colecteze mostre la scurt timp după moarte pentru a identifica virusul. Un laborator din Franța a confirmat până acum moartea a doi delfini din cauza virusului.

„Am avut foarte multe cazuri de delfini la care am suspicionat acest virus dar nu a putut fi izolat de către Institutul de Biologie și Sănătatea Animalelor de la București”, a transmis Adrian Bîlbă, medic veterinar.

„Mult peste media anuală, întrecând chiar și, ca număr de exemplare în perioada asta numărul din 2012 care este înregistrat ca fiind cu cele mai multe cazuri de eșuări: 177”, a spus Marian Paiu, director ONG.

De la începutul anului, 152 de delfini au fost găsiți eșuați pe malul românesc.

„O parte din ele s-au găsit între Sulina și Sf Gheorghe în zona Deltei Dunării. Multe exemplare se găsesc între Năvodari și Constanța și în zona Eforie, Eforie Sud, Eforie Nord. Și la fel avem câteva exemplare în partea de sud a litoralului”, a declarat Costin Timofte, biolog.

Potrivit biologilor ucraineni, 3.000 de delfini de la Marea Neagră au murit din cauza războiului declanșat de Rusia.

CELE MAI POPULARE