Vaccinarea silită a personalului medical, pe agenda Guvernului. Cum tratează subiectul alte ţări europeneRomânia ar putea urma calea Franţei, Italiei şi a Greciei în ceea ce priveşte silirea cadrelor medicale de a se vaccina, în încercarea de a limita răspândirea SARS-CoV-2 începând cu luna septembrie, când este de aşteptat ca valul 4 să îşi facă simţită prezenţa.
Deşi nu este vorba despre o obligaţie explicită de vaccinare, autorităţile au în plan să le condiţioneze. activitatea în spital cadrelor medicale neimunizate, de efectuarea unor teste periodice costisitoare Ministrul Sănătaţii Ioana Mihăilă a dezvăluit că Executivul lucrează la un proiect de lege prin care cadrele medicale nevaccinate – medici, asistente, brancardieri – să fie obligaţi a suporta pe cheltuiala proprie teste periodice, dacă nu acceptă să se imunizeze până în septembrie. Şefa MS spune că aşteaptă o centralizare din partea tuturor unităţilor medicale din ţară pentru a vedea exact care este procentul cadrelor medicale care nu s-au vaccinat.
Ce model ar putea alege România după exemplele statelor UE
Subiectul vaccinării obligatorii este tratat diferit de ţările vest-europene. Pe data de 15 iulie, guvernul din Letonia a promovat un proiect legislativ potrivit căruia, începând din luna octombrie, angajaţii din instituţiile medicale, sociale şi de educaţie vor trebui să prezinte la locul de muncă un certificat de vaccinare. Tot de la 1 octombrie, în alte sectoare, angajatorii vor avea dreptul de a concedia salariaţii nevaccinaţi. Aceste modificări mai trebuie însă aprobate de Parlamentul de la Riga. Franţa şi Grecia au anunţat, pe 12 iulie, noile măsuri în privinţa vaccinării personalului medical, urmând paşii pe care Italia i-a făcut în acest sens, când în aprilie a făcut vaccinare obligatorie pentru cadrele medicale. Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat, săptămâna trecută, că vaccinarea este obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sanitar şi pentru cei care intră în contact cu persoanele vulnerabile. În acest sens vor începe controale în spitale şi în căminele de seniori de la data de 15 septembrie, iar celor care nu se conformează li se vor aplica sancţiuni. Dacă nici aşa vaccinarea cetăţenilor nu creşte suficient, va fi necesară „abordarea vaccinării obligatorii pentru toţi francezii”, a anunţat Macron.
În Grecia, vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 va începe cu îngrijitorii din căminele de bătrâni şi va continua cu personalul medical din spitale, a anunţat premierul elen Kyriakos Mitsotakis. Angajaţii care refuză vaccinarea vor fi „suspendaţi temporar începând cu 16 august”. În plus, premierul grec a anunţat noi restricţii epidemice cu privire la accesul exclusiv al persoanelor vaccinate în baruri, cinematografe, teatre şi alte spaţii închise. Şefa Executivului german, Angela Merkel, a declarat că în Germania nu va deveni obligatorie vaccinarea anti-coronavirus. „Nu intenţionăm să mergem pe drumul propus de Franţa. Noi am spus că nu va exista obligativitatea vaccinării”, a declarat Angela Merkel. Autorităţile din Italia au hotărât şi să-i oblige pe angajaţii din Sănătate să se vaccineze anti-COVID, inclusiv pe farmacişti, iar cei care refuză pot avea autorizaţia suspendată pe parcursul întregului an.
Şefa de la Sănătate cere spitalelor evidenţa „la zi” cu personalul medical imunizat
În România, ultima evidenţă a autorităţilor sanitare cu privire la procentul de acoperire vaccinală în rândul personalului medical datează din 17 aprilie, când 89,8% primiseră doza a II-a de ser anti-COVID. Era vorba de 261.435 de persoane care lucrează în spitale sau instituţii sociale. La sfâşitul lunii aprilie erau aşteptaţi să se vaccineze şi restul de 10% din personalul care lucrează în „linia întâi”. Cei care nu au făcut-o încă mai au timp până în luna septembrie, spune ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă. „Vom veni cu o propunere prin care personalul medical şi medico-sanitar nevaccinat să se testeze periodic, tocmai pentru a asigura securitatea pacienţilor cu care vin în contact. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă se depăşesc anumite incidenţe ale infecţiei cu SARS-CoV-2. Evident că acum, pe cifrele acestea atât de joase, circulaţia virusului nu susţine un astfel de scenariu. Este vorba de testare rapidă sau testare PCR cu o anumită frecvenţă pe care o decid specialiştii, cei de la INSP. Doar cadrele medicale nevaccinate vor fi vizate de această măsură. (…) Costurile nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate, în principiu costurile ar trebui să fie responsabilitatea persoanei care e nevaccinată. (…) E important să ne gândim şi la persoanele cu care acest personal medical vine în contact, adică în general cu pacienţi vulnerabili, cu boli cronice, cu o sumedenie de alte afecţiuni şi atunci e important să fim responsabili”, a declarat Ioana Mihăilă.
Care este metodologia INSP: test RT-PCR, o dată pe săptămână
Ministrul Sănătăţii a explicat că în acest moment metodologia INSP prevede ca lucrătorii din spitale care nu s-au vaccinat să se testeze periodic, atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 cazuri la mia de locuitori. Obligaţia constă în testare prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR o dată la 7 zile. „Pentru unităţi sanitare care îngrijesc pacienţi confirmaţi cu varianta Delta a SARS-CoV-2 (măsura testării periodice e în vigoare – n.r.), indiferent de rata de incidenţă din unitatea administrativ-teritorială”, se mai precizează în metodologia INSP. Cum au evoluat infectările în rândul personalului medical Potrivit Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), de la debutul pandemiei, evoluţia infectărilor cu SARS-CoV-2 în rândul personalului medical s-a manifestat înainte de creşterea vizibilă a numărului de cazuri. Pe data de 16 martie 2020, numărul de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la medici sau asistente era de aproape 100, când în rândul populaţiei generale erau 500 de pacienţi COVID (n.r. – vezi grafic). În noiembrie 2020, erau 80 de lucrători medicali infectaţi, când numărul de cazuri ajunsese la 8.000 în rândul populaţiei generale, ceea ce înseamnă 1 medic infectat la 100 de pacienţi. Trendul de infectare a lucrătorilor din „lina întâi” a început să scadă odată cu debutul campaniei de vaccinare, care s-a adresat medicilor şi asistentelor din prima etapă, tocmai pentru a nu mai lua boala de la pacienţi şi a transmite virusul mei departe.
Ce spune un medic despre colegii antivaccinişti
Dr. Vlad Ciurea, neurochirurg, spune că medicii care se opun vaccinării ar trebui să rămână fără dreptul de liberă practică. Lipsa de educaţie – chiar şi la acest nivel – e de vină pentru această situaţie, spune medicul. „Noi trebuie să respectăm anumite reguli. Dacă noi nu le respectăm, cine să le respecte? Sunt uimit când aud că doamnele asistente sau corpul de brancardieri, sau TESA (n.r.- personalul Tehnic, Economic şi Socio-Administrativ) care lucrează în spital nu se vaccinează”, a spus neurochirurgul Vlad Ciurea. Întrebat ce părere are despre un medic care le recomandă pacienţilor lui să nu se vaccineze, neurochirurgul a răspuns: „Că nu e doctor! În Facultatea de Medicină se predă un an întreg (cursul despre – n.r.) bolile infecţioase şi bolile tropicale. (…) Ar trebui ca aceşti doctori să fie ei înşişi convinşi că ceea ce spun este corect, iar cuvântul unui doctor este lege pentru pacientul lui şi pentru comunitatea lui, adică familia şi cei apropiaţi. Dacă propovăduieşti asemenea lucruri, înseamnă că tu nu eşti convins de facultatea ta de medicină, pe care ai absolvit-o. L-am auzit pe dr. Streinu-Cercel, profesor de boli infecţioase, care a zis clar: doctorului care nu recomandă vaccinul să i se ridice diploma – a spus-o şi aşa şi gândeşte. Gândesc exact la fel”, a mai spus dr. Vlad Ciurea.