România va continua să asigure cel mai facil acces la vaccin și să relaxeze restricțiile în context epidemiologic favorabil. Depinde doar de voința noastră de a ne vaccina
- Vaccinarea este soluția care și-a dovedit deja eficiența în lupta cu pandemia. Valul patru preconizat de specialiști, în urma apariției noilor tulpini, va putea fi stăpânit tot cu ajutorul vaccinurilor, eficiente inclusiv împotriva tulpinii Delta.
- În România, accesul la vaccin este ușor, fără birocrație și programări, iar din punct de vedere al libertății de mișcare a persoanelor vaccinate suntem pe primul loc în lume, conform unei analize Bloomberg: https://www.bloomberg.com/graphics/covid-resilience-ranking/
- În opinia specialiștilor, tulpina Delta va deveni dominantă în Europa până la sfârșitul lunii august și va fi responsabilă de un val patru al pandemiei. Însă, amploarea și gravitatea acestui val patru vor depinde de gradul de acoperire vaccinală din fiecare țară. Cu cât va fi mai mare rata de vaccinare, cu atât mai limitat va fi impactul valului patru.
- Îmbucurător este faptul că în acele țări care au o rată bună de vaccinare, precum Marea Britanie, creșterea numărului de noi cazuri cu tulpina Delta nu a antrenat și o creștere a cazurilor grave, a internărilor la ATI și a deceselor.
- Mai mult, Marea Britanie a putut continua procesul de eliminare a restricțiilor. Din 19 iulie vor fi eliminate obligativitatea purtării măștii la interior, regulile de distanțare fizică, limitele de ocupare a spațiilor în restaurante, pe stadioane etc. Marea Britanie are cea mai bună acoperire vaccinală din Europa – 86% dintre adulți au primit o doză, 64% sunt vaccinați cu două doze – iar creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu tulpina Delta nu a dus și la o creștere a numărului de internări sau deceselor.
- În România, campania națională de vaccinare continuă focusarea pe imunizarea în mediul rural. La momentul actual, echipele mobile au ajuns în peste 60% dintre localitățile rurale. România are cea mai mare populație rurală din Europa (45%), raportată la întreaga populație – mai mult decât Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Albania.
- Gradul de imunitate la Covid-19 cumulat în România este între 40 și 50%, a declarat dr Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Iar ultimul studiu în domeniu, al MedLife, relevă faptul că gradul de imunitate colectivă în mediul urban depășește 60%.
- Însă toți specialiștii au ajuns la concluzia că trebuie să continuăm să ne vaccinăm pentru a crește imunitatea în fața bolii și a evita cazurile grave și decesele. Cu atât mai mult cu cât „imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală nu oferă suficientă protecție, 20 – 50% dintre persoane au risc să se reinfecteze” mai ales în cazul variantei Delta, conform doctorului Gheorghiță.
- COVID-19 este una dintre bolile prevenibile prin vaccin! Avem șansa unică în istorie a dezvoltării în timp record a vaccinului care combate boala. Trebuie doar să profităm de această șansă.
- Conform ultimei raportări din evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, peste 4,8 milioane de români au fost imunizați, dintre care 4,6 milioane cu schema completă.