21.3 C
Suceava
marți, iunie 18, 2024
AcasăUltimă orăVicepreședintele Barbă: lucrurile au evoluat și în ultima perioadă preocupările noastre sunt...

Vicepreședintele Barbă: lucrurile au evoluat și în ultima perioadă preocupările noastre sunt acelea de a stimula întoarcerea în județ a celor plecați în Diaspora.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a declarat, luni, la debutul ediției de anul acesta a „Lunii Diasporei”, că preocuparea administrației este de a stimula întoarcerea în județ a sucevenilor plecați în străinătate. Luna Diasporei a debutat la Consiliul Județean Suceava cu o întâlnire cu reprezentanți ai comunității istorice românești din Cernăuți. La întâlnire au participat vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, prefectul Alexandru Moldovan, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, Gheorghe – Florin Cârciu, secretar de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Irina-Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, precum și șefi ai mai multor instituții sucevene. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai comunității istorice românești din Cernăuți, ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul discuțiilor fiind analizată problematica cu care se confruntă românii din Cernăuți, în special în contextul generat de invazia Rusiei în Ucraina.
În deschiderea lucrărilor, Niculai Barbă, a spus că Luna Diasporei este un proiect care a ajuns la a șaptea ediție, fiind inițiat de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
„La început ne-am propus ca în luna august să venim în întimpinarea celor din Diaspora care aveau de rezolvat o serie de probleme. August, pentru că aceasta este luna concediilor a celor din Diaspora, când ei veneau acasă și atunci aveau nevoie de a rezolva o serie de probleme”, a spus Barbă. El a precizat că tot la inițiativa lui Gheorghe Flutur, în cadrul Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, în cadrul acestei instituții a fost înființat un Departament pentru Relația cu Diaspora. „Lucrul acesta a permis alocarea de resurse umane și materiale pentru a veni în întimpinarea problemelor ridicate de cei din Diaspora. Ulterior s-a realizat un mod de lucru, în sensul că acest compartiment a funcționat ca și un intermediar, ca un fel de dispecerat între instituțiile care trebuiau să rezolve problemele și cei din Diaspora. Lucrurile au evoluat și în ultima perioadă preocupările noastre sunt acelea de a stimula întoarcerea în județ a celor plecați în Diaspora. Și aici a venit în sprijinul nostru și Guvernul României cu o serie de programe”, a spus Barbă.

CELE MAI POPULARE