19.8 C
Suceava
duminică, iulie 21, 2024
AcasăLocalVineri, 28 aprilie 2023, ora 12, la Muzeul de Istorie din Suceava,...

Vineri, 28 aprilie 2023, ora 12, la Muzeul de Istorie din Suceava, va avea loc lansarea volumului, „Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare, Codrii Cosminului 1497”, autor Liviu Cîmpeanu.

Muzeul Național al Bucovinei vă invită vineri, 28 aprilie 2023, ora 12, la Muzeul de Istorie din Suceava, unde va avea loc lansarea volumului, „Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare, Codrii Cosminului 1497”, autor Liviu Cîmpeanu.
Volumul va fi prezentat de Dr. Constantin – Emil Ursu.
LIVIU CÎMPEANU, doctor în istorie, a publicat numeroase studii științifice în publicații de specialitate din România și din străinătate, despre istoria spațiului românesc și est-european în Evul Mediu târziu și Epoca Modernă timpurie.
În urmă cu câțiva ani, medievistul Liviu Cîmpeanu descoperea în Arhiva Secretă de Stat a Moștenirii Culturale Prusace manuscrisele lui Liborius Nacker, secretarul general al Ordinului Teuton, cuprinzând Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni care l-au însoțit pe regele polon. Acest document esențial rămăsese necunoscut istoricilor noștri. El este o piatră de hotar în cercetarea epocii lui Ștefan cel Mare pentru istoricii de azi și de mâine; urmează să fie publicat, în ediție critică și analitică, la Humanitas.
Volumul de față povestește și explică, pentru publicul larg, nu doar campania din 1497 și bătălia decisivă, ci și întregul șir de evenimente, pornind chiar dinainte de domnia lui Ștefan, care a condus la această luptă, într-un amplu tablou dramatic al Evului Mediu târziu din această parte a Europei.
Pe lângă Jurnalul lui Liborius Nacker, analiza se bazează pe izvoare moldovenești, muntene, polone, otomane, ungare, occidentale, din care reiese urzeala de relații politice și militare din Europa răsăriteană a secolului al XV-lea. Până la sfârșit, cititorul va fi uimit să afle că la Codrii Cosminului, alături de armata profesionistă a lui Ștefan cel Mare, au luptat trupe otomane și tătare, într-o alianță care cuprindea și Muntenia, Rusia și Ungaria, iar inamicii săi au fost Polonia, Lituania și Ordinul Teuton. Aceste alianțe se vor menține în anii următori; războiul a continuat până la moartea voievodului Moldovei.

CELE MAI POPULARE