21.3 C
Suceava
marți, iunie 18, 2024
AcasăUltimă orăVirgil Popescu reclamă un comportament speculativ al furnizorilor de enegie, care a...

Virgil Popescu reclamă un comportament speculativ al furnizorilor de enegie, care a dus la creşterea preţului / ANRE ar trebui să intervină

 News.ro – Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri seară, că a observat un comportament speculativ al furnizorilor de enegie, care a dus la creşterea preţului, iar ANRE ar trebui să intervină. Popescu afirmă că piaţa trebuie să fie liberă, dar nu fără nicio regulă.Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri seară, la Digi 24, că preţul energiei este la fel cu cel de anul trecut, creşterile fiind date de un comportamet speculativ.

   ”Dacă un furnizor şi-ar fi achiziţionat anul trecut pentru portofoliul de clienţi casnici care îl avea energia pentru anul 2021, ştiind, încă de la 1 ianuarie 2020, că la 1 ianuarie 2021 piaţa se va liberaliza…Noi ne-am trezit uitându-ne în piaţă şi discutând cu furnizorii  că foarte puţină energie a fost vândută către furnizori pe contracte pe un an de zile. Furnizorii foarte puţini au cumpărat, alţii deloc, iar energia a fost vândută către traderi”, a precizat Popescu.

  ”Dacă tu, funizor, nu ai avut grijă să-şi iei energia în 2020 pentru 2021 (…) şi vii şi spui anul acesta că nu ai curent şi cumperi de pe piaţa zilei următoare, când anul acesta, fiind o cerere mare, preţul este mai mare, înseamnă că nu ai avut un comportament normal, ai avut un comportament speculativ”, a adăugat ministrul.Acesta a susţiut că şi pe piaţa reglementată tot furnizorii au avut de câştigat.

   ”Furnizorii nu s-au obişnuit cu piaţa liberă, nu s-au obişnuit că piaţa liberă are reguli şi au un comportamnt speculativ. Sunt lucruri care trebuie reglmentate mai bine de către ANRE, piaţă liberă, dar toti să respecte  nişte reguli”, a mai declarat ministrul.

CELE MAI POPULARE