14 C
Suceava
joi, iunie 13, 2024
AcasăNaționalZona minei Roşia Montană a fost înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial al...

Zona minei Roşia Montană a fost înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO

Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat marţi preşedintele Comitetului, Tian Xuejun.

Roşia Montană a fost cel mai activ centru minier al Munţilor Apuseni, începând de la primele exploatări, din Epoca Bronzului, continuând în Antichitate şi perioada medievală, în Epoca Modernă şi până în trecutul recent. Mineritul tradiţional, bazat pe iniţiativa familiilor şi a micilor asociaţii de mineri, s-a încheiat odată cu naţionalizarea, în 1948, fiind urmat de o altă formă de minerit, industrial, la scară mare, încheiat în 2006.

Includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității a fost salutată și de președintele României. „Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei.”, a declarat Klaus Iohannis.

Adrian Cioroianu, delegatul Permanent al României pe lângă UNESCO, a subliniat că „înscrierea pe lista Patrimoniul Mondial NU EXCLUDE continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme româneşti sau în parteneriate”.

CELE MAI POPULARE